İstanbul gezilecek yerler arasında olan Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti 2024 yılı tarifesini öğrenmeye hazır mıyız?
İstanbul şehrimizin en gizemli ve göz alıcı tarihi yapıtlarından biri olan bu sarnıç, Sultanahmet semtinde yer alıyor. Ünlü Ayasofya Camii’ye de çok yakın bir konumda olması sebebiyle, o bölgedeki tarihi eserleri gezerken Yerebatan Sarnıcı’na da mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. Sultanahmet, şimdilerde olduğu gibi tam 1500 yıl önce de şehrin merkezi konumundaydı.
O dönemlerde İstanbul topraklarını elinde bulunduran Bizans, imparatorluk binalarının su ihtiyacını karşılamak için bu sarnıcı inşa etti. Zaten tarihi yarımada, sarnıç bakımından oldukça meşhur bir yerdir. Ayasofya ve Sultanahmet avlularında bile sarnıç kalıntılarına rastlamak mümkün. Sarnıçların inşa edilme nedeni ise tamamen su depolama amacı taşıyor.
İstanbul, konumu ve önemi itibarıyla tarihinde pek çok kez kuşatıldı. Bu kuşatmalardan ise yalnızca 1204 tarihli Latin istilası ve 1453 tarihli İstanbul fethi haricinde şehrin surları aşılamadı. Ancak şehir, tüm bu kuşatmalarda dışarıdan takviye alamaz hale geliyordu. Bu sorunu ortadan kaldırmak ve şehrin su problemini çözmek için de yüzlerce sarnıç inşa edildi. İşte bu sarnıçların en büyüklerinden bir tanesi de Yerebatan Sarnıcıdır.
Tarihler 540 yılını gösterdiğinde, dönemin Bizans imparatoru Justinianus bir sarnıç yaptırmak istedi. Kendisi, aynı zamanda Ayasofya’yı inşa ettiren kişi olarak da biliniyor. Ve imparatorun emriyle, 108×65 metre büyüklüğe ve 9 bin 800 metrekare alana sahip olan Yerebatan Sarnıcı inşa edilmiş oldu. Hatta İstanbul fethedildikten sonra burası öylesine görkemli bir yer olarak görülmüş ki, dönemin halkı burayı Yerebatan Sarayı olarak bile adlandırmış. Ancak sarnıç içerisinde yer alan 336 adet sütunun her birinin farklı olduğunu görüyoruz. Yani Yunan devşirmesi olan bu sütunlar, Yerebatan Sarnıcı için üretilmedi, sadece dışarıdan getirilerek buraya yakıştırıldı. Yerebatan Sarnıcı içerisinde en dikkatinizi çekecek ise hiç şüphesiz ki Medusa Heykeli desenli sütun olacaktır. Güzel İstanbulumuzda bu denli görkemli tarihi eserlerin yer alması oldukça mutluluk verici.
Şimdi de sarnıcın giriş ücreti ve ziyaret saatleri hakkında bilgiler verelim. İşte, Yerebatan Sarnıcı Giriş ücreti 2023 yılı tarifesi ve giriş çıkış saatleri…
Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2024
Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti 2024 yılı tarifesi şu şekildedir;
- Yetişkinler için Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti = 80 TL
- Öğrenciler ve öğretmenler için Yerebatan Sarnıcı Giriş ücreti = 30 TL
- Yabancı ziyaretçiler için Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti = 600 TL
Bu ücretler 09.00 – 18.30 saatleri arasında geçerlidir. 19.30 – 22:00 saatleri arasında da Yerebatan sarnıcı ziyaret edilebilmektedir. Bu saatler arasında fiyatlar şu şekilde değişmektedir:
Yerli ziyaretçi: 250 TL, Yabancı ziyaretçi 1000 TL ve Öğrenci: 100 TL’dir.
Yerebatan Sarnıcı Ziyaret Saatleri
Yerebatan Sarnıcı açılış ve kapanış saatleri aşağıdaki gibidir;
- Giriş Saati = 09:00
- Çıkış Saati = 19:00
Not: Yerebatan Sarnıcı, haftanın her günü ziyarete açıktır.
Yerebatan Sarnıcı’nda Müzekart Geçerli Mi?
Maalesef ki Yerebatan Sarnıcı’nda Müzekart geçerli değildir. Müzekart, sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait olarak yerlerde geçerlidir.
Yerebatan Sarnıcı’na Kimler Ücretsiz Girebilir?
Yerebatan Sarnıcı, 8 yaşından küçük olan tüm ziyaretçilere ücretsizdir.
Ben bugün döndüm İstanbuldan , 3 gün önce yerebatan sarnıç girmek istedim yabanci kimligim var diye 600 Tl giriş ücreti istediler , şimdi internetten bsktim yabancilar icin 90 Tl yaziyor