Assos Antik Kenti, Çanakkale ilimizin Ayvacık ilçesindeki Behramkale Köyü’nün sınırları içerisinde yer alan bir tarihi mirastır. Tam 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Assos Antik Kenti, sahip olduğu tarihi dokuyu günümüzde bile korumaktadır. Kent, günümüzde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer almaktadır.
Assos Antik Kenti’nde tarih boyunca Lidyalılar, Persler, Makedon Krallığı, Bergama Krallığı, Romalılar ve Osmanlılar gibi uygarlıkların hakim olduğunu söyleyebiliriz. Bu kenti ünlü kılan en birincil özelliği ise Antik çağ yazarlarının kaleminden bizlere ulaşmıştır. Yazıtlarda, ünlü filozof Aristotales’in Assos Kralı Hermeias’ın daveti üzerine M.Ö. 348 yılında Assos Antik Kenti’ne geldiği ve burada yaklaşık 3 yıl kaldığı yazmaktadır.
Assos Antik Kenti Ne Zaman Kuruldu?
Assos Antik Kenti, tarihi kaynaklara göre M.Ö. 6’ıncı yüzyılda kurulmuştur. Bu antik kentin en üst kısmı olarak bilinen Akropolis ise sönmüş bir volkanın üzerine inşa edilmiştir. Assos Antik Kenti’nin genel konumu ise deniz seviyesinden yaklaşık 236 metre yüksekliktedir.
Assos Antik Kenti Kazıları
Assos Antik Kenti kazıları, profesyonel şekilde ilk olarak 1838 yılında yapılmıştır. O dönemlerde, antik kent kazılarında mimari bloklar bulunmuş ve Fransa’ya götürülmüştür. Bu çalışmaların ardından, 1881 ile 1883 yılları arasında Amerikalılar tarafından da birtakım kazı çalışmaları gerçekleşti. O çalışmalar sonucunda ise Athena Tapınağı’nın Tanrıça Heykeli ve kabartmaları bulunarak Amerika’ya götürülmüştür. Götürülen o eserler, günümüzde Amerika Boston Müzesi’nde ve Paris Louvre Müzesi’nde sergileniyor. Diğer eserler ise Çanakkale ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergilenmektedir.
Assos Antik Kenti, Kaz Dağları’na sırtını dayamış ve Akropolis’in inşa edildiği tepeden denize kadar uzanan bir yerdir. Zamanında kentin üst kısımlarında soylular ve alt kısımlarında ise diğer sınıftaki vatandaşlar yaşamaktaydı. Kentin aşağıda doğru uzanan kısımlarında Odeon adı verilen tiyatro, gymnasion adı verilen düşünsel ve bedensel eğitim merkezi, agora adı verilen kent çarşısı gibi alanlar kurulmuştur. Şehrin en alt kısmındaki deniz kenarında ise antik bir liman yer alıyor.
Binlerce yıllık tarihi geçmişe ve onca depreme rağmen ayakta kalmayı başaran Odeon Tiyatrosu, toplam 5 bin kişilik bir kapasiteye sahip. Sadece bu tiyatroya baktığımızda bile, Assos Antik Kenti’nin aslında ne kadar büyük bir yerleşim yeri olduğunu anlayabiliyoruz. Günümüzde balıkçı teknelerinin sığınağı olarak kullanılan Assos Antik Limanı ise yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişe sahiptir.
Assos Antik Kenti Gezilecek Yerler
Şimdi de Assos Antik Kenti gezilip görülecek yerler nerelermiş hep birlikte bakalım.
Athena Tapınağı
Ünlü Athena Tapınağı ise bu antik kentin en görülmeye değer yapıtı olarak dikkat çekiyor. O dönemlerde kurulan her şehrin bir koruyucu tanrı ya da tanrıçası vardı. Tanrı Athena ise Assos Antik Kenti’nin koruyucu olarak seçilmiş ve şehrin en tepe kısmına kendisine ait bir tapınak inşa edilmiştir. Ayrıca Tanrı Athena’nın Tanrı Zeus’un kısı olduğunu da belirtmek isteriz. Athena Tapınağı, M.Ö. 540 yılında inşa edilmiştir. Tapınağın mimari yapısına baktığımızda ise dönemin Antik Yunan medeniyetlerine ait olan Dor düzeninin kullanıldığını görüyoruz. Ege’nin iki yakasının kültürünü adeta tek bir noktada buluşturan Athena Tapınağı, aynı zamanda muhteşem de bir manzaraya sahiptir.
Kiliseler
Assos Antik Kenti, aynı zamanda sahip olduğu kiliseleriyle de meşhur bir yerdir. Kentin çarşı olarak bilinen kısmın güneyinde Batı Kilisesi yer alıyor. Kilisenin üç adet nefi ve yarım daire formlu da bir apsisi bulunmaktadır. Clarke ve Bacon tarafından açığa çıkarılmış olan kilisenin mimari yapısına baktığımızda, M.Ö. 5’inci veya 6’ıncı yüzyıllarda inşa edildiğini görmekteyiz. Batı kilisesinin naos ve beta bölümleri, yazıtlı mozaiklerle kaplıdır. Kilisenin ölçüleri ise 35×20 metre civarındadır.
Assos Antik Kenti’nin bir diğer önemli yapıtı olan Ayazma Kilisesi ise batı kapısının yaklaşık 400 metre kuzey batısında yer almaktadır. Kilisenin zeminine baktığımızda ise Roma Dönemi lahitleri olarak bilinen levhaların yer aldığını görmekteyiz.
Assos Agora
Burası, Assos Antik Kenti’nin adeta kalbi niteliği taşımaktadır. Politik, dini, ticari, yani her türlü önemli gelişme, tam olarak burada gerçekleşmekteydi. Etrafta kamu binaları bulunuyordu ve bu binaların ön tarafındaki genişçe açık alana ise Agora adı verilmekteydi. Buranın tarihinin ise M.Ö. 2 ve 3’üncü yüzyıllara dayandığını söyleyebiliriz. Agoranın doğu kenarlarından birinde, Assos Bouleuterion yer alıyor. Burası, şehrin meclis binası olarak biliniyor.
Gymnasion
Burada, zamanın gençleri eğitim görmekteydi. Yani burayı Assos Antik Kenti’nin lise binası olarak tanımlayabiliriz. Yapılış tarihi M.Ö. 2 veya 3’üncü yüzyıl olan Gymnasion, 32×40 metre boyutlarındadır. Yine buradaki sütunların da Dor düzeninde olduğunu söyleyebiliriz. Ve bu yapıtın birçok kısmının günümüzde bile halâ ayakta olduğunu söyleyebiliriz.
Assos Tiyatrosu
Bu tiyatro, Assos Antik Kenti’nin güney yamacına kurulmuştur. Tiyatronun yönü ise Midilli Adası’na doğru bakmaktadır. O dönemlerin komedi ve tragedya oyunları, toplam kapasitesi ortalama 5 bin kişi olan bu tiyatroda sahneleniyordu. Ancak antik tiyatronun büyük bir kısmının depremler sonucunda yıkıldığı düşünülüyor. Tiyatronun 1500 kişilik kısmı ise restore edilmiş ve günümüzde bazı gösterilere ev sahipliği yapmaktadır.
Antik Liman
Assos Antik Limanı, şehrin ilk var olduğu yıllardan günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Hatta bu liman günümüzde bile aynı şekilde ve aynı yerinde işlevini sürdürmeye devam ediyor. Limanın kıyı şeridi boyunca uzanan balık restoranları, misafirlerine birbirinden güzel lezzetler sunmaktadır. Yine Antik Liman’a bağlanmış olan balıkçı sandallarının da buraya ekstra bir güzellik kattığını söyleyebiliriz. Buralara ek olarak, Assos Antik Limanında turistlik mekanlar ve butik otellerin de yer aldığını söyleyebiliriz. Liman bölgesinin daracık sokakları ise günümüzde restore edilmiş ve gayet düzgün vaziyettedir.
Nekropal
Bu kısımda, basit mezarların yanı sıra görkemli lahitleri de görebilirsiniz. O dönemlerde ölülerin bedenleri yakılarak küllenmekteydi. Zamanla, bu küllerin konduğu mezarlar geliştirildi ve lahit halini aldı.
Hamam: Assos Antik Kenti, hamamıyla da ünlü bir yerdi. Kentin hamam yapısı, günümüzde de ziyaret edilebilir durumdadır. Ve bu hamamın mimarisine baktığımızda, bir tür Roma dönemi eseri olduğunu görebilmekteyiz.
Assos Antik Kenti Giriş Ücreti 2025
Assos Antik Kenti Giriş Ücreti 2025 fiyat tarifesi kişi başı 150 TL’dir. Bu fiyat, antik kentin gezilip görülecek tüm kısımlarını kapsar.
Assos Antik Kentinde Müzekart Geçerli Mi?
Müzekart sahibi olan ziyaretçiler, Assos Antik Kenti’ni tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görme hakkına sahiptir. Ayrica müzekartınız yoksa, müzekart satın alarak müzekart geçen antik yerlere ve müzelere yıl boyunca ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Müzekart ücreti 60TL’dir.
Assos Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Assos Antik Kenti ziyaret saatleri, yaz ve kış dönemi olarak ikiye ayrılmıştır.
Assos Antik Kenti 1 Nisan – 31 Ekim arası yaz dönemi ziyaret saatleri;
- Açılış Saati: 08:30
- Kapanış Saati: 21:00
Assos Antik Kenti 31 Ekim – 1 Nisan arası kış dönemi ziyaret saatleri;
- Açılış Saati: 08:30
- Kapanış Saati: 19:00
Yorumlar (1)