Pera Müzesi giriş ücreti konulu içeriğimize hoş geldiniz. Bu içerikte sizler için İstanbul gezilecek yerler arasında olan bu harika müzeyi tanıtacağız. İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yer alan Pera Müzesi, adeta gizli kalmış bir değer niteliğindedir. Yani böylesine iyi bir müzenin aslında hak ettiği ziyaretçi potansiyeline ulaşamadığını da özellikle vurgulamak isteriz. Pera Müzesi giriş ücreti ödemesi yaparak bu harika yeri kesinlikle görmenizi de tavsiye etmekteyiz.
Pera Müzesi Tarihi
Pera Müzesi, 2005 yılına kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Müzenin içerisindeki eserler ise Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu, özellikle de son dönemlerindeki kültürel dönüşümleri Beyoğlu bölgesinde çok hızlı şekilde yaşadı. Özellikle de 1800’lü yıllarda gerçekleştirilen Batılılaşma akımıyla birlikte, şehrin kabuğu da büyük bir hızla değişime uğramıştır. Geleneksel Topkapı Sarayı’nı terk eden Osmanlı padişahları, yine bu kapsamdaki dönemlerde Dolmabahçe Sarayı’nı inşa ettirerek buraya yerleşmişlerdir. Bu saray da zaten tamamen Avrupa mimarisine sahip olduğu için o döneme uygun olarak inşa edilmiştir.
İşte o dönemlerde, Orient Express treni Paris şehrinden İstanbul’a yolcu taşımaktaydı. Trenle İstanbul’a gelen turistler ise genellikle Pera Palace, Büyük Londra Oteli ve Bristol Oteli gibi yerlerde konaklıyorlardı. İşte şimdiki Pera Müzesi ise o dönemin otellerinden biri olarak kullanılan Bristol Otel’in restore edilmesi ile kurulmuştur. Pera Müzesi, İstanbul’un önde gelen ailelerinden birine ait olan Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulmuştur. Bu harika müzenin aynı zamanda kültür ve sanata da çok ciddi bir katkısının olduğunu vurgulamak istiyoruz.
Pera Müzesi Eserleri
Eğer Osmanlı tarihinin izini sürmek istiyorsanız, Pera Müzesi giriş ücreti ödeyerek buraya gelmenizi mutlaka tavsiye ediyoruz. Müze koleksiyonuna baktığımızda, Osmanlı döneminde sıklıkla kullanılan ağırlık ölçüleri, çiniler ve seramikleri görebiliriz. Bunların yanı sıra, yabancı ressamların çizmiş olduğu Osmanlı dönemi resimlerini de yine bu müzede göreceksiniz. Müze içerisinde, 1800’lü yılları gösteren birçok oryantalist eser mevcuttur. Ayrıca müzenin en alt kısmında bir sinema salonu mevcut. Bu salonda ise çeşitli gösterimler yapılmaktadır.
Müzenin en önemli eserlerinden biri olan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonunu mutlaka görmelisiniz. Cumhuriyetten öncesi Osmanlı döneminde kullanılan ağırlık ölçüleri, Avrupa’dan farklıydı. Uzunluk olarak metre yerine arşın, ağırlık ölçüleri ise okka, batman ve dirhem idi.
Osmanlı devleti zirve dönemlerini yaşarken, çinilerin bu dönemde çok ayrı bir önemi vardı. Müzede de yine İznik Çinileri başta olmak üzere bu konuda birçok farklı örnek görebileceksiniz. Sonrasında ise Osmanlı geç dönemi başladı ve İznik Çini önemini yitirdi. Bunun yerine ise Kütahya Çini ekolü başladı.
Pera Müzesi’nin en dikkat çeken bölümü ise hiç şüphesiz ki Oryantalist Resim Koleksiyonu bölümüdür. Bu bölümde, Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunu görebilirsiniz. Osman Hamdi Bey tarafından yapılmış olan bu nadide eser, günümüzde Türkiye’nin en pahalı eserleri arasında gösterilmektedir. Elbette ki bu tablo haricinde de birçok farklı tablo, Oryantalist Resim Koleksiyonu bölümünde siz değerli ziyaretçilerini bekliyor olacaktır.
Pera Müzesi Giriş Ücreti 2025
Pera Müzesi giriş ücreti 2025 yılı tarifesi aşağıdaki gibidir;
Tam Bilet Ücreti: 100 TL
İndirimli Bilet Ücreti: 50 TL
Not: Pera Müzesi giriş ücreti 2025 yılı indirimli tarifesinden yalnızca 12 yaş üstü öğrenciler, öğretim görevlileri ve 60 yaş üstü vatandaşlar faydalanabilmektedir.
Pera Müzesi Ziyaret Saatleri
Pera Müzesi Ziyaret saatleri aşağıdaki gibidir;
Müze Açılış Saati: 10:00
Müze Kapanış Saati: 19:00
Pazar Günleri Müze Açılış Saati: 12:00
Pazar Günleri Müze Kapanış Saati: 18:00
Cuma Günleri Müze Açılış Saati: 10:00
Cuma Günleri Müze Kapanış Saati: 22:00
Not: Özellikle de Cuma günleri, müze için halk günü olarak belirlenmiştir. Yani o gün içerisinde, saat geç de olsa Pera müzesi giriş ücreti ödemesi yaparak buradaki harika eserleri görmeniz mümkündür. Tabii gitmek istediğiniz zaman müzenin ziyaret için açık ve uygun olduğunu teyit etmek için resmi internet sitelerini mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.
Pera Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?
Pera Müzesi, İstanbul’un Beyoğlu semtinde yer almaktadır. Buraki konumu ise TRT binasının tam arkasında kalıyor. Müzeye ulaşmak için buradaki Tepebaşı durağından inerek biraz yürümeniz gerekecektir.
Pera Müzesi’nde Müzekart Geçerli midir?
Pera Müzesi’nde Müzekart geçerli değildir. Bu müzeyi gezip görmek isteyen herkesin Pera Müzesi giriş ücreti ödemesi gerekmektedir.